Gerçek, tıbbi aromatik bitki olarak ta kullanılan safran soğanıdır. Tüm ülkemiz genelinde yetiştirilebilir. Kullanılan kısmı açacak çiçeğin içinden vereceği kırmızı flamenterdir. Safran en değerli baharat olup, değeri altınla yarışır.
Safran çiğdem ailesinden bir bitki olduğundan hem bakımı hem de gelişimi çiğdemle benzerdir.
Süzek, nemli, hafif kumlu toprakları seven crocus çiğdem türleri yetiştirmesi ve çiçeklendirmesi en kolay soğanlı bitkilerden biridir. Bahçelerde özellikle ağaç altlarına dikimlerde yıllar içinde çoğalarak tüm alanı halı gibi kaplarlar. Bu tür doğal yayılmalarda çiçeklenme dönemi hem daha coşkulu hem de daha uzun sürer. Pek çok yararlı böceği bahçeye bahar başında çektiklerinden bahçe sağlığı açısından da çok değerli bitkilerdir. Parlak renkleri ile kendilerine çektikleri uğur böcekleri, bahar ve yaz döneminde başınıza bela olan yaprak bitlerinin popülasyonunu kontrol etmenizi sağlar.
Dikim yeri : Güneşli ve yarı gölge alanlar
Önerilen: Saksı ve bahçe yetiştiriciliğine uygun. Bordür ön kısım bitkisi.
Toprak : Her türlü süzek toprakta kolay ve hızla gelişirler.
Büyüme hızı : Çok hızlı
Çiçeklenme dönemi : Erken bahar ve bahar döneminde
Dona dayanıklılık : Donlara tam dayanıklı
İklim kuşağı : 3-9
Ömrü : Çok yıllık
Dikim, bakım ve gübreleme :
Soğanlar elinize ulaşır ulaşmaz dikin. Her soğan arasına 5 cm mesafe bırakın. Derinlik soğanın 4 katını geçmemelidir. İlk sezon gübrelemenize gerek yoktur. Bir sonraki sezon için gübreleme Kış çıkışında yanmış çiftlik gübresi ya da toz kompost gübrelerle yapılabilir. Gübreleme sonbahar sonunda ve bahar başında yapılabilir.
Toplu dikimlerde daha etkileyici görüntüler elde edebilirsiniz.
Saksı dikimlerinde Saksıya dikimlerde saksı çapınızı ölçün. En küçük saksı 8 cm çapında ve 8 cm boyunda olmalıdır. 8 cm çaplı bir saksıya 3-4 adet soğan dikilebilir. Buradan yola çıkarak saksı çapınıza göre soğan ihtiyacınızı tespit edebilirsiniz.
Not : 25 cm çaplı bir saksıya ortalama 10-12 adet soğan dikebilirsiniz.
Safran Soğanı 1kg - Crocus Sativus
1 Kg ( 120 ila 140 Adet Safran soğanı kapsar)
Safran Soğanı - Crocus Sativus ,soğanından kolaylıkla yetiştirilebilen, sonbaharda çiçek açan 20-30 cm boylanan mor çiçekli bir kültür bitkisidir. Soğanları her yıl 1 e 10 oranında çoğalır. Safran çiçeğinden elde edilen Safran turuncu iplikler halindedir ve kokulu dur. Mor çiçekleri Çiğdeme benzer ama aslında Çiğdem den daha dayanıklı ve daha uzun süre çiçek açar. Sağlık açısından anti tümör etkisi olan, iştah açıcı ve sinir sistemini uyarıcı faydalarının olmasının yanısıra dünya ve Türk mutfağında özellikle doğal renklendirici olarak kullanılır. Bir ölçek safran 100000 katı suyu bile belirgin bir şekilde renklendirir. Özellikle ülkemizde lokum üretiminde mutfaklarımızda da pilav ve pasta yapımında tercih edilir.
SAFRAN SOĞANI EKİMİ
Safran soğanlarınızı araziye Ekim yapacaksanız ağustos ayında yada Eylül başında Ekim yapılır. Saksıya ekecekseniz bulduğunuz her zaman ekebilirsiniz. Safran çiçeği iyi drene edilmiş kumlu ve gevşek topraklarda yetişebilmektedir. Bu bitkinin soğanlarının dikiminin yapılacağı yer güneşe açık bir alan olmalıdır. Özellikle çiçeklenme döneminde güneşli ve kuru havaları sevmektedir. Gölgeli ve taşlık alanları sevmez. Ekim yapacağınız zaman soğanın büyüklüğünün iki kat derinliğine ekmeniz gerekmektedir. Bitkinin ekimini yaptıktan sonra can suyu verilir. Daha sonra ise sulama yapmadan önce serçe parmağınızı toprağa batırmanız gerekmektedir. Eğer parmağınız tamamen kuru bir şekilde çıkıyorsa sulama yapmalısınız fakat nemli çıkıyorsa sulamayı ertesi güne bırakmanız gerekmektedir.
ERVA PEYSAJ
Her insan, canlı ve cansız tüm varlıklar doğanın bir parçasıdır parçaları eksilmiş kırılmış bozulmuş bir makine nasıl işlevsizse doğada aynen öyledir. Lütfen kendimize zarar vermeyelim. Yediğimiz içtiğimiz her şeyin doğal ve temiz olması için tohumlarımıza sahip çıkalım. Unutulmaması gereken bir şey var oda yerel üretim. Bunun için birilerinin bize ürettiklerini satması yerine kendi ürünlerimizi üretmek en güzel ve en sağlıklı olandır. Bir yerde olan orman bahçe tarımsal arazinin bize faydası uzaklığıyla eş değerdir. Kendi ormanımızı kendi bahçemizi kendi ürünlerimizi üretmek onu korumak her şeyden daha önemlidir. Her ektiğimiz tohum ve diktiğimiz fidan bir meyve bir çiçek bir ağaç veya sebzenin bize faydası % 50 ise sağladığı temiz hava ile ve saymakla bitiremediğimiz faydalarıyla topluma ve geleceğe hizmettir. ERVA PEYSAJ olarak bunu geleceğe yapılmış yatırım ve görev adlederiz.
Yapmış olduğumuz çalışmaları göz önünde bulundurduğumuzda bitkilerin birer canlı organizma olduğunu bunların çimlendirmelerinde ve yetişmelerinde toprak tipi, sıcaklık, nem, sulama, ekim yapılan zaman gibi faktörlere bağlı olduğunu lütfen unutmayalım. Ayrıca kullanılan gübreler ve iklim koşulları da bunlara dahildir. Doğru bilgileri paylaşarak sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak belirtmiş olduğumuz şartlar ve uygun ekim koşulları sağlanmadığı takdirde bitkilerin sorumluluğunu alamayız.
Sektörde faaliyet gösterdiğimiz süre boyunca ürünlerimizin kalitesi birincil önceliğimiz olmuştur. Müşterilerimize en iyi kalitede ve en korunaklı paketleme sistemleri geliştirerek teslimat yapmak prensibimizdir. Onların memnuniyeti doğru yolu seçtiğimizin göstergesidir. Sattığımız tüm tohumlar, fideler ve fidanlar detaylı bir kalitede kontrole tabi tutulur ve ancak o şekilde dikkatlice paketlenip gönderilir. Uzman ekibimiz siz değerli müşterilerimizin tüm sorularına en kısa zamanda özenle cevap verir çünkü en kaliteli ürün ve hizmeti taahhüt ediyoruz.
|